Greenpeace versus Electrabel: Platform voor vrije meningsuiting voert symbolische protestactie
Vandaag werd op de trappen van het gerechtsgebouw van Dendermonde vertegenwoordigers van het Platform voor Vrije meningsuiting symbolisch het zwijgen opgelegd door Electrabel. Met de actie protesteren ze tegen de klacht die Electrabel indiende tegen Greenpeace na de actie in de kerncentrale van Doel. “Electrabel beschuldigd ons van bendevorming. Dat is een gevaarlijk precedent en een bedreiging voor alle NGO's die kritisch zijn,” zegt Greenpeace directeur Peter De Smet.
Het begon met een vreedzame protestactie in de kerncentrale van Doel in juli 2002. Electrabel diende toen prompt klacht in. “Sindsdien dient Electrabel telkens we een kritisch geluid laten horen een klacht in tegen Greenpeace”, zegt Peter De Smet, directeur van Greenpeace. Sinds 22 maart 2007 werden al meer dan 50 medewerkers en vrijwilligers van de milieubeweging ondervraagd over hun deelname aan vreedzame acties. De Smet vindt het verontrustend dat Electrabel Greenpeace nu ook beschuldigt van bendevorming. “Dat is een zeer zwaar overdreven klacht en een verontrustende trend voor alle NGO's die hun mond durven open doen.”
Net omdat de klacht van Electrabel een precendent kan scheppen voor alle organisaties die met acties wantoestanden aanklagen, voerde Greenpeace maandagmorgen actie met het Platform voor Vrije Meningsuiting. Dat Platform verenigt bijna tweehonderd organisaties en bewegingen. Aan de actie bij het gerechtsgebouw van Dendermonde namen ondermeer vertegenwoordigers van Oxfam Wereldwinkels, Indymedia.be, het ABVV, Gaia en de Pvda deel.
Electrabel stelde enkele maanden geleden voor om de burgerrechtelijke eisen tegen Greenpeace te beperken tot één symbolische euro. In ruil moest Greenpeace dan wel beloven geen acties meer te organiseren in de nucleaire centrales van Electrabel. Greenpeace moest ook de methodologie herzien die gebruikt werd bij het opstellen van een klassement van groenestroomleveranciers. Electrabel kwam daar heel slecht uit en is daar duidelijk niet mee tevreden. “Wij moeten onze methodologie, die werd goedgekeurd door experten, aanpassen in hun voordeel in ruil voor het laten vallen van de burgerlijke klachten. Dat is chantage”, zegt Peter De Smet.
De Smet vindt alvast dat de klacht thuis hoort voor het Hof van Assissen. “Het gaat om een politieke motivatie en dus is de correctionele rechtbank niet bevoegd. Wij hopen dat de klachten van Electrabel zullen geklasseerd worden als tijdverlies voor iedereen en een bedreiging voor de democratie.”